Traditionele Oliebollen

Moeilijkheidsgraad: ★ ★ ★ ☆ ☆

Gelegenheid: Oudjaarsavond

Gerelateerde: Appelbeignets

Tag`s: december, 31 december, krenten / rozijnen, poedersuiker, lekkernij, 


Aantal: Circa 18 Oliebollen

Ingrediënten:
250 gramrozijnen
150 gramkrenten
50 gramboter
500 mlmelk
7 gramgedroogde gist
1ei
500 grambloem
mespuntjezout
2appels (jonagold)
1-2 buspoedersuiker


Keukengerei:
Schuimspaan, Keukenpapier, schone theedoek of plasticfolie, ijslepel en frituurpan met verse olie.

Bereidingswijzen:
Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water, Smelt ondertussen de boter.
Verwarm de melk tot lauwwarm, los de gist hierin op en roer het ei en het niet al te warme boter erdoor.
Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuil in het midden.
Giet hierin het lauwe melkmengsel.
Meng vanuit het midden alles door elkaar tot een beslag en voeg dan pas het zout toe.
Meng tot je een klontvrij beslag hebt.
Schil de appels en snijd in blokjes.
Meng de uitgelekte rozijnen, krenten en de appels door het beslag.
Dek het af met plasticfolie en laat het beslag 30-45 minuten op kamertemperatuur rijzen.
Het volume van het beslag zal door het rijzen verdubbelen dus zorg voor een kom die groot genoeg is.
Verhit verse olie in een frituurpan tot 170 Celsius.
Schep met een natte ijslepel de oliebollen in de hete olie en bak er een paar tegelijk in ongeveer 6 minuten rondom gaar.



Tips en advies:
Laat de oliebollen even uitlekken op (stevige) keukenpapier.

Begeleidende uitleg:

Serveertip:
bestrooi je oliebollen met poedersuiker via een zeef, Voor een mooie egale (klontjes vrije) poederlaag.