Feeststol

Moeilijkheidsgraad: ★ ★ ★ ☆ ☆

Gelegenheid: Pasen, Kerst,

Gerelateerde:

Tag`s: Brood, Amandelspijs, , , , 


Aantal: Circa 1 stol

Ingrediënten:
200 gramrozijnen
200 gramkrenten
4 eetlepelsrum
1 pakmix voor witbrood
1,5 dl.lauw water
1,5 dl.lauw melk
25 gramroomboter
2 zakjesvanillesuiker
0.5 theelepelkaneel
1 theelepelcitroenrasp
50 gramfijngesneden Franse gedroogde vruchtjes (bigarreaux)
50 gramfijngesneden sukade of gepelde walnoten
200 gramamandelspijs
1eidooier
gesmolten roomboter
poedersuiker


Keukengerei:
Citroenrasp, mixer/garde en deegroller.

Bereidingswijzen:
Laat de rozijnen en krenten enige tijd weken in de rum.Kneed een deeg van de broodmix,
water, melk, boter, vanillesuiker, kaneel en citroenrasp met de hand of met een mixer met deeghaken.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het 10 minuten rijzen op een warme plaats.
Kneed daarna de krenten, rozijnen, gedroogde vruchtjes en sukade of amandelen door het deeg.
Rol het deeg uit tot een ovaal van ca. 20 x 30 cm. en leg het op een beboterde bakplaat.
Klop de eidooier los en prak dit goed door de amandelspijs.
Maak hier een rol van en leg het op het deeg.
Klap het deeg dicht en druk het voorzichtig aan.
Dek het af met plastic folie en laat het nog 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Bevochtig de bovenkant van het deeg met wat water.

Bak de stol 45 minuten iets onder het midden in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Haal het brood uit de oven, bestrijk hem met gesmolten boter en laat hem op een rooster afkoelen.
water, melk, boter, vanillesuiker, kaneel en citroenrasp met de hand of met een mixer met deeghaken.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het 10 minuten rijzen op een warme plaats.
Kneed daarna de krenten, rozijnen, gedroogde vruchtjes en sukade of amandelen door het deeg.
Rol het deeg uit tot een ovaal van ca. 20 x 30 cm. en leg het op een beboterde bakplaat.
Klop de eidooier los en prak dit goed door de amandelspijs.
Maak hier een rol van en leg het op het deeg.
Klap het deeg dicht en druk het voorzichtig aan.
Dek het af met plastic folie en laat het nog 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Bevochtig de bovenkant van het deeg met wat water.
Bak de stol 45 minuten iets onder het midden in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Haal het brood uit de oven, bestrijk hem met gesmolten boter en laat hem op een rooster afkoelen.



Tips en advies:

Begeleidende uitleg:

Serveertip:
Bestrooi de stol voor het serveren rijkelijk met poedersuiker.